5 tips voor angst tegen de tandarts

5 tips voor angst tegen de tandarts

5 tips voor angst tegen de tandarts

Tips voor angst tegen de tandarts

Iedereen kent het vast wel, angst voor de tandarts, vaak is dit van korte duur, echter zijn er ook heel wat Nederlanders die dit altijd hebben, ongeveer 25% van alle Nederlanders hebben deze angst en stellen afspraken het liefst zo ver mogelijk uit of gaan juist helemaal niet. Bij een kleine groep van deze mensen (4%) is er daadwerkelijk sprake van een fobie. Hoe deze angst is ontstaan, is voor iedereen verschillend, want het kan veel oorzaken hebben, dat maakt deze angst ook zo ingewikkeld. Wil je tips weten hoe je deze angst tegen de tandarts stap voor stap kan overwinnen? Lees dan zeker verder!

Tip 1: Wees voorbereid!

Als mensen naar de tandarts gaan weten ze vaak nog niet wat hun te wachten staat, in eerste instantie is het vaak een controle waarvoor je naar de tandarts gaat. Als er een vervolg afspraak komt, wees dan niet bang en vraag wat de tandarts van plan is bij de volgende afspraak. Tijdens de afspraak kan de tandarts je meer bij de behandeling betrekken zodat je weet wat er gebeurd en met een gerust hart op de tandarts stoel kan liggen.

Tip 2: Haal rustig adem en ontspan.

Rustig ademhalen helpt in elke situatie waarin je stress ervaart. Thuis kan je dit rustig oefenen, in 3 seconden adem je in via je neus en na 6 seconden kan je rustig uitademen, het is misschien even oefenen voor je, maar dit helpt echt als je rustig in de tandarts stoel wil liggen.

Tip 3: Zorg voor afleiding

De meeste apparaten van de tandarts maken harde en hoge geluiden waardoor het bezoek niet echt aangenamer wordt. Vraag of je tandarts of ze de radio een beetje harder kunnen zetten zodat jij je meer kan concentreren op de muziek en daardoor afgeleid raakt en niet aan je angst hoeft te denken en daardoor de behandeling een stukje sneller gaat.

Tip 4: Vraag om een verdoving

Als je vooral bang bent voor de pijn die wellicht veroorzaakt kan worden tijdens je bezoekje, vraag dan standaard om een verdoving, ook al vind de tandarts dit juist niet nodig, het gaat er uiteindelijk om dat jij je prettiger gaat voelen in de tandarts stoel.

Tip 5: Gebruik humor

De kracht van humor wordt vaak onderschat en met name bij de tandarts, maak af en toe een grapje en je zult zien dat je je meer op je gemak gaat voelen als je in de tandarts stoel ligt.

Denk je dat deze tips nou echt niet gaan helpen om je over je angsten heen te krijgen? Probeer dan je gebit optimaal gezond te houden door middel van deze negen tips! 

5 tips voor angst tegen de tandarts
Geen reactie's

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?