Cosmetische behandelingen

Facing

U wilt mooie witte tanden? U wilt verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Er zijn 2 verschillende soorten materiaal waarvan facings worden gemaakt, namelijk de composiet facing of porselein facing.

Sealen

Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de putjes en groeven van kiezen bij kinderen. Blijvende kiezen die net zijn doorgekomen hebben soms diepe groeven en putjes. Het glazuur moet dan nog uitharden. Hierdoor zijn ze moeilijker schoon te maken en kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan. Het sealen sluit deze groeven en putjes dan af, beschermt tegen bacteriën en helpt gaatjes voorkomen.

Verkleurde vullingen

Vullingen die verkleurd of lelijk zijn geworden, kunnen vaak relatief op eenvoudige manier worden vervangen. Dit is niet alleen bij de voortanden mogelijk maar ook bij de kiezen.

Verandering van tandvorm

De vorm van een tand kan storend zijn, door bijvoorbeeld uit te steken of verdraaid te zijn. Vaak kan op eenvoudige wijze met composiet of porselein de vorm van de tand veranderd worden, zodat de afwijking wordt gemaskeerd.

Het sluiten van spleten

Voor sommige patiënten kan de opening tussen de voortanden een doorn in het oog zijn. Met facings of composiet restauraties kunnen de openingen vaak gesloten worden.

Verkleurde tanden

Tanden kunnen een ongewenste kleur hebben, doordat deze dood zijn of door andere stoornissen. Door het gebruik van composietmaterialen is het ook goed mogelijk om een ongewenste kleur van een tand te veranderen.

Verandering van stand zonder een beugel

Naast verandering van kleur en vorm is het ook mogelijk om een standcorrectie van tanden uit te voeren met behulp van composiet. Vaak wordt ook een combinatie van deze veranderingen toegepast.

Het komt vaak voor dat men geen beugel meer wil, maar wel graag scheefstaande tanden wil corrigeren. D.m.v. composiet facings is dit mogelijk. Tevens kan tegelijk gekozen worden voor een kleurverbetering. Het te behalen behandelresultaat wordt van te voren besproken. Een voorbeeld hiervan ziet u in onderstaande afbeeldingen. Facings kunnen ook van porselein gemaakt worden. In sommige gevallen verdient composiet de voorkeur boven porselein. Ook het kosten aspect kan hierin een belangrijke rol spelen. Voor welk materiaal gekozen zal worden is afhankelijk van de situatie en de wensen.

Bleken

Tanden bleken wordt veelal toegepast indien men een lichtere kleur wil hebben of bij verkleuringen van het gebit. Er zijn verschillende methoden om tanden en kiezen te bleken. Het bleken van tanden heeft bij meerdere toepassingen vaak nadelige gevolgen voor het gebit. Vraag aan onze tandartsen voor meer informatie hierover en advies.