Geen vullingen meer in de toekomst?

Geen vullingen meer in de toekomst

Geen vullingen meer in de toekomst?

Geen vullingen meer in de toekomst?

Gaatjes vullen bij de tandarts, iedereen kent het vast wel, de een ervaart het als prima en de ander vind het vervelend om naar dit soort afspraken te gaan. Maar wat nou als je geen vullingen meer hoeft in de toekomst? Door een recente ontdekking is dit binnenkort allemaal verleden tijd, het toekomstige wondermiddel heet: Tideglusib. 

geen vullingen meer dankzij Tidesglusib

Het klinkt als een heel raar woord en het lijkt bijna wel verzonnen: Tideglusib, maar toch, het bestaat daadwerkelijk wel. Tideglusib is een drug die ontwikkeld is om Alzheimer tegen te gaan, alleen blijkt dit middel een onverwachte, maar positieve bijwerking te hebben, het stimuleert namelijk de natuurlijke groei van tanden, waarmee gaatjes dus vanzelf hersteld kunnen worden

Hoe repareert Tideglusib je tanden?

De drug Tideglusib spoort de stamcellen aan in het tandvlees, de bron van dentine. Dentine is een gecalcifeerd weefsel, want hieruit zijn de tanden opgebouwd. Het is ook het weefsel dat door het tandbederf wordt aangetast De tanden kunnen zichzelf op een natuurlijke wijze en zonder enige hulp herstellen, maar dit is alleen onder bepaalde omstandigheden. Bij tandbederf, een ontsteking of trauma wordt vervolgens dentine aangemaakt. Alleen gaat dit dan om de groei van een heel dun laagje. Dit laagje is alleen niet voldoende om de gaatjes te herstellen Tideglusib kan dit echter wel, doordat het de GSK-3-enzymen uitschakelt. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat dentine niet meer wordt gevormd. Door het uitschakelen van die enzymen kan dentine dus doorgroeien en is heb je in de toekomst geen vullingen meer.

En werkt deze nieuwe methode echt?

Het onderzoeksteam doopte kleine, afbreekbare sponsjes van collageen in Tideglusib en stopte deze in kiezen met cariës. Binnen zes weken was de schade volledig hersteld. De sponsjes smolten op natuurlijke wijze weg en wat overbleef was een gezonde kies.

Is dit de toekomst voor onze tanden? Nooit meer vullingen?

Tot nu toe is de procedure alleen nog toegepast bij muizen. In King’s College Londen Dental Institute zijn ze echter zeer positief over de drug. Deze is al in klinische setting getest voor Alzheimer, en daarom verwacht hoogleraar Paul Sharpe dat Tideglusib versneld op de markt kan worden gebracht zodat tandartsen ermee kunnen werken.

Nog even een tijdje geduld…..

Het kan alsnog even duren voordat de Nederlandse markt gebruik kan maken van dit product. Het blijft uiteraard heel belangrijk om je tanden grondig te blijven poetsen met de juiste middelen en regelmatig naar de tandarts te blijven gaan voor controle, want we hebben allemaal liever op voorhand helemaal geen vullingen meer. Geïnteresseerd in wat een narcose kan doen met je? Wij hebben alle feiten voor je op een rij!

Geen reactie's

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?