Kunstgebit Zoetermeer

Een prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer de tanden verloren zijn gegaan door cariës of parodontitis.

Het kunstgebit

In Nederland hebben ongeveer drie miljoen mensen een kunstgebit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen volledige prothesen en partiële prothesen.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit – afgekort VP (volledige prothese) – ligt in los op het mondweefsel. Door speeksel kleeft de kunststof aan het weefsel. De mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie of houvast. Het harde plaatje moet in een mond functioneren, waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Door implantologie is het makkelijker geworden retentie te creëren. Het kunstgebit wordt door de een van onze tandartsen met drukknoppen of een staafje vastgeklikt.

 

Deze methode is vrij kostbaar, maar wordt onder voorwaarden vergoed door de meeste verzekeraars. In een aantal gevallen is het ook mogelijk de eigen hoektanden of kiezen te gebruiken, als deze nog niet verloren zijn gegaan. Een prothese kost tijd om te produceren de tandarts moet met zijn patiënt eerst een aantal stappen doorlopen, waardoor de tandtechnicus de prothese kan modelleren in was en uiteindelijk kas afpersen in kunststof.

Kunstgebit Zoetermeer

Prothese op maat

Door het speeksel laagje tussen kunststof van de prothese, zuigt het tandvlees het kunstgebit vast in de mond. De prothese heeft een vorm dat goed past bij de anatomie van uw kaken en mondspieren. U kunt zich waarschijnlijk goed voorstellen dat in een beweeglijke mond niet altijd eenvoudig is een deel prothese dragers heeft dan ook problemen met dit. Het is vaak het ondergebit wat klachten geeft doordat het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is.

 

Met behulp van implantaten kan een klikgebit vaak een goede oplossing zijn. Omdat elke mond en kaak anders is, wordt er voor iedereen een prothese op maat gemaakt.

Klikgebit Zoetermeer
De lieve tandarts

Hoe wordt een kunstgebit gemaakt?

De eerste afdruk

Bij het maken van een kunstgebit moet de tandarts eerst een afdruk maken van uw gebit. Dit wordt gedaan met een standaard lepel met daarin afdrukmateriaal. Het is belangrijk dat in deze afdruk de overgang van kaak naar wang staat. Van deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt en waarop een individuele lepel wordt vervaardigd. Met deze op maat gemaakte lepel kan een exacte afdruk afgenomen worden.

Individuele afdruk

De individuele lepel wordt eerst voorzien van een zogenaamde randopbouw. Dit is een laagje harde wax die de overgangen beter markeert en de spieraanhechting aangeeft. Onder lichte druk en overmaat wordt dan een precies afdrukmateriaal gebruikt voor de definitieve afdruk, dit is vaak een elastomeer of silicone. De spieren worden tijdens het uitharden gemanipuleerd, muscle trimming, om de meest gebruikte bewegingen te imiteren.

Beetbepaling

Met de beetplaten wordt de eerste stand van de bovenkaak bepaald. Op de beetplaten zijn waswallen aangebracht. Het is de bedoeling dat u op de beetplaten bijt. Op deze manier wordt er een afdruk gemaakt van uw huidige gebit. Na deze afspraak worden de gipsmodellen aan de hand van de beetplaten in een kunstkaak of articulator geplaatst. De tandtechnicus/tandprotheticus kan dan de prothese in was opstellen.

botten slider dental luxe

Wennen aan het kunstgebit

Een kunstgebit zit niet meteen lekker, het duurt even voordat het gewent voelt in uw mond. In het begin kan het nog aardig lastig zijn om te eten, dit kan in het begin best onwennig zijn. U kunt het beste eerst zacht voedsel nuttigen, zoals puree, gehakt of zacht fruit. Praten kan in het begin ook onwennig aanvoelen. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan slissen of het gevoel hebben dat u met volle mond praat. Deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen.

Verschil tussen Kunst- en klikgebit

Een kunst of klikgebit nemen, voor welke gaat u? Er zijn namelijk verschillen tussen deze twee protheses. Een gewoon kunstgebit zit los in de mond, waar een klikgebit vast zit met implantaten aan het kaakbot. In feite is dit het grootste verschil. Doordat het kunstgebit los zit, is het afbijten met de voortanden enorm moeilijk, waar dat met een klikgebit geen probleem is. Het reinigen van een kunstgebit is minder ingewikkeld dan het reinigen van een klikgebit. Het klikgebit bevat metalen onderdelen die dus aan het kaakbot vast zitten, deze moeten goed worden schoon gehouden om onder andere ontstekingen te voorkomen. Een laatste verschil is dat een klikgebit meer moeite kost om te nemen. Hiermee worden de voorbehandelingen bedoeld, het aanmeten en het plaatsen van de implantaten. Een kunstgebit heeft minder voorbehandelingen nodig, maar zit dan ook minder stevig in de mond.

Onderhoud van het kunstgebit

Het is van belang dat u uw kunstgebit goed onderhoud. Net als een echt gebit moet het kunstgebit dagelijks gepoetst worden. Dit gebeurt met een specifieke gel en protheseborstel. Daarnaast raden wij u aan om een uitneembaar kunstgebit ook daadwerkelijk uit te doen op het moment dat u gaat slapen. Op deze manier kan het weefsel herstellen. Tevens kan dan de prothese in een bakje water met een scheut azijn worden gereinigd door deze daar gedurende de nacht in te laten staan. Er zijn ook speciale reinigingstabletten te koop.

 

Reinig het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust: uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. En ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Gebruik een gewone tandpasta om uw mond te reinigen.

Kunstgebit Zoetermeer

Afspraak maken

agenda dental.luxe

Inschrijven

inschrijven voor dental luxe

Contact

contact dental luxe
× Hoe kan ik je helpen?