Lachgas behandeling

Tandheelkundige behandelingen kunnen soms veel pijn veroorzaken. Daarom gebruiken wij bij vrijwel elke behandeling een plaatselijke verdoving. Een plaatselijke verdoving houdt in dat het gebied van de behandeling wordt verdoofd, de behandeling wordt zo pijnloos.

De lachgas behandeling

Als de behandeling na de eerste keer verdoven nog steeds als pijnlijk wordt ervaren, kan de tandarts extra verdoven. Verdoving helpt tegen pijn maar niet tegen angst. Medicijnen tegen angst werken niet op korte termijn en hebben meestal veel langer effect dan de behandeling. Kalmering met lachgas werkt goed voor kinderen, jongeren én volwassenen die grote angst hebben voor de tandarts. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is deze behandeling een uitkomst. De lachgas behandeling is niet geschikt voor peuters en kleuters. 

footer top dental luxe 4000

Wat doet een lachgas behandeling met u?

Lachgas zorgt ervoor dat u ontspant. Daarnaast maakt het vrolijker –  vandaar de naam.  Tandartsen gebruiken het om patiënten te kalmeren. Tijdens de behandeling blijft u wakker. Bij de tandarts wordt het lachgas als mengsel met zuurstof toegediend. Door de ontspannen werking voelt u veel minder pijn.

 

Toch zal bij bepaalde behandelingen een plaatselijke verdoving nodig zijn. De lachgas behandeling zorgt ervoor dat de verdovingsprik nauwelijks voelbaar is. Met de kalmering door lachgas heeft u tevens ook amper door dat u in de tandartsstoel ligt. Als u een lichamelijke beperking heeft, kan lachgas u wellicht helpen. Voor mensen die verminderde spiercontrole hebben biedt lachgas ook een uitkomst, omdat de spieren ontspannen.

Is een lachgasbehandeling veilig?

Een lachgas behandeling is ongevaarlijk voor de gezondheid. Tevens wordt het toegediend door onze opgeleide specialisten die veel ervaring met het middel hebben. Wel raden wij tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap deze behandeling af.

Opleiding

Tandartsen en mondhygiënisten kunnen na een speciale opleiding lachgas sedatie toepassen bij hun behandelingen. Onze behandelaars die lachgas sedatie toepassen zijn opgeleid en getraind aan het ACTA Universiteit van Amsterdam. De lachgas behandelingen bij Dental Luxe gebeuren dus te allen tijde gekwalificeerd.

footer slider dental luxe

De behandeling met lachgas-sedatie

Voor de behandeling

Voordat de tandheelkundige behandeling gaat beginnen, zal eerst het plan voor deze behandeling met u worden besproken. U heeft daarbij alle gelegenheid om uw vragen en ideeën in te brengen en te bespreken. Als tijdens dit gesprek wordt gekozen voor een behandeling met lachgas-sedatie, wordt wederom eerst het behandelproces met u besproken.

 

Vooraf dient u met de tandarts te overleggen over medicijnen die u eventueel gebruikt. Wanneer u komt voor de behandeling met lachgassedatie, mag u in de uren daaraan voorafgaand niet te veel eten. Een licht ontbijt of een lichte lunch is toegestaan.

De toediening

De behandeling begint met het passen van het neusmasker waarmee de tandarts het gas en de zuurstof toedient. De introductie begint met zuivere zuurstof, vervolgens wordt stapje voor stapje het lachgas toegevoegd en vermeerderd tot het moment dat u zich prettig en ontspannen voelt. Plaatselijke verdoving blijft in de meeste gevallen nog steeds nodig. Alleen wordt het ervaren als minder vervelend. Voor het slagen van de sedatie is van groot belang dat u alleen door uw neus in-en uitademt. Na het inademen van lachgas kan het wat onwennig en vreemd aanvoelen. Dit zal na een paar minuten veranderen in een aangenaam, warm, ontspannen, zweverig en prettig loom gevoel. U bent dan ook een beetje afwezig en heeft geen juist besef van tijd.  Een uur voelt bijvoorbeeld aan als een kwartier.

Na afloop van de behandeling

De lachgas sedatie wordt afgesloten met het gedurende ongeveer vijf minuten inademen van zuivere zuurstof. Wanneer men stopt met het inademen van lachgas, is de werking ervan na vijf tot tien minuten afgelopen. Er zijn geen naeffecten merkbaar. Wij adviseren daarentegen wel om het eerste half uur nog niet aan het verkeer deel te nemen.

footer top dental luxe 4000
Wilt u ook gebruik maken van een lachgas behandeling ?

Afspraak maken

agenda dental.luxe

Inschrijven

inschrijven voor dental luxe

Contact

contact dental luxe
× Hoe kan ik je helpen?