Is een narcose behandeling veilig?

Is een narcose behandeling veilig?

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die onder narcose gaan voor een behandeling bij de tandarts. Dit gebeurt vooral omdat mensen bang zijn voor de tandarts. Doordat ze bang zijn gaan ze lange tijd niet naar de tandarts, 1 op de 25 mensen in Nederland is zelfs zo bang dat ze nooit naar de tandarts gaan. Hierdoor lopen ze een behandel achterstand op. Als ze dan toch behandeld willen worden gaan ze onder narcose zodat ze het niet merken. Maar is een narcose behandeling bij de tandarts wel veilig?

Wat zijn de bijwerkingen van een narcose?

Over het algemeen is het veilig om onder narcose te gaan. Ondanks de verbeteringen in technieken en medicatie van de laatste jaren, zijn er toch een aantal vervelende bijwerkingen die kunnen ontstaan door een behandeling onder narcose. Hier moet je rekening mee houden als je bij de tandarts onder narcose behandeld wil worden.

Mensen die onder narcose zijn geweest hebben soms last van misselijkheid en braken. Dit kan komen door de narcose of door de behandeling. Vooral mensen die snel last hebben van misselijkheid, bijvoorbeeld wagenziekte, kunnen dit aangeven en kan de medicatie worden aangepast om de kans op misselijkheid te verkleinen.

Soms zijn mensen allergisch of overgevoelig voor bepaalde narcose medicatie, hierdoor kunnen complicaties ontstaan. Als u bekend bent met allergieën, bespreek dit voordat je onder narcose gaat.

Na een behandeling onder narcose kan je last hebben van spier- en rugpijn. Dit kan komen omdat je tijdens de narcose de hele tijd in dezelfde (ongemakkelijke) houding hebt gelegen. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Soms is het noodzakelijk om een buisje in de luchtweg te plaatsen als u onder narcose gaat. Dit is nodig om tijdens de behandeling de ademhaling over te kunnen nemen. Dit kan zorgen voor keelpijn en een hese stem en verdwijnt vaak vanzelf na twee of drie dagen. Ook kan het buisje voor gebitsbeschadigingen zorgen, vooral als het inbrengen moeizaam verloopt.

Na de narcose hebben mensen vaak ook last van hoofdpijn. Het kan zijn dat dit komt doordat je nuchter moet zijn als je onder narcose gaat. Doordat je nuchter bent daalt je suikergehalte en dit kan hoofdpijn veroorzaken. Deze klacht komt vooral voor bij mensen die roken of veel koffie, thee of cola drinken.

Verder kan je na de behandeling onder narcose last hebben van geheugen- en concentratieproblemen en vermoeidheid. Dit kan komen door de medicatie die is toegediend, maar kan ook worden veroorzaakt door de stressreactie van de behandeling. Na de narcose is het belangrijk om te weten dat je, je niet meteen weer fit zal voelen. Het is belangrijk om even goed te herstellen. De geheugen- en concentratieproblemen en vermoeidheid zullen dan ook vanzelf weer verdwijnen.

Wat zijn de risico’s van een behandeling onder narcose?

Naast deze vervelende, maar meestal tijdelijke, bijwerkingen zijn er ook een aantal ernstige risico’s verbonden aan onder narcose gaan. Dit zijn zeer zeldzame verschijnselen en door veel verbeteringen in technieken en medicatie komen ze bijna niet voor. Toch is het goed om hier wel informatie over te hebben als je twijfelt om onder narcose te gaan voor een tandartsbehandeling.

Een zeer zeldzame complicatie is een zenuwbeschadiging. Dit is bijvoorbeeld een verlamming of gevoelsstoornis. Dit kan komen doordat je tijdens de narcose voor lange tijd in één houding hebt gelegen, vaak verdwijnen deze wel spontaan weer na twee of drie maanden.

Je hebt vast wel eens een verhaal gehoord over iemand die wakker werd tijdens een operatie. Dit is echter heel zeldzaam. Naast het ‘slaapmiddel’ worden er ook nog pijnverdovende middelen gebruikt tijdens een narcose, dus zelfs als je wakker wordt zal je waarschijnlijk niet alles kunnen voelen. Door de huidige technieken en medicatie is het bijna onmogelijk dat je wakker wordt tijdens een behandeling onder narcose.

Het risico op overlijden door een narcose wordt geschat als 1 op de 400.000. Het is dus een hele kleine kans op overlijden. Ook moet hierbij vermeld worden dat dit zich vooral voordoet bij grote ingrepen bij oudere patiënten met gezondheidsproblemen. De kans dat dit bij de tandarts gebeurt is dus nog vele malen lager.

Als ik bang ben voor de tandarts, is er dan een alternatief voor een narcose behandeling?

Ondanks dat een narcose behandeling vrij veilig is, is het misschien toch niet de beste oplossing voor iemand die bang is voor de tandarts. Een betere oplossing is het bezoeken van een speciale angsttandarts, deze kan je helpen om over je angst heen te komen. Je kan op zoek gaan naar een tandarts met het keurmerk ‘De Lieve Tandarts’, deze tandartsen besteden extra tijd aan mensen die bang zijn voor de tandarts. Zo kan je over je angst voor de tandarts heen komen en is het makkelijker om regelmatig de tandarts te bezoeken en je tanden goed te onderhouden.

Geen reactie's

Geef een reactie

× How can I help you?